Fotózás (valódi) ára

Tudom, hogy legtöbben árérzékenyek vagyunk. Azonban mielőtt felszisszen az árak láttán, kérem szánjon egy kis időt arra, hogy megtudja pontosan miért és mit is fizet tulajdonképpen.

Munkaidő:
Az Ön által tapasztalt egy órás fotózás valójában (persze a jellegétől és képszámtól függően) legkevesebb 2-7 napos (nettó) munkaidő.
Képek leválogatása, alap vagy éppen teljes retusálások, zavaró részek eltűntetése, fények korrigálása

Ha ezt visszaosztjuk a fotózás értékére -az esetemben- kiderül, hogy kevesebb 3.500Ft/óra egy átlagos Portré Fotózás értéke.

 

Szakmai felkészültség:
Ahhoz, hogy Önről jó képek készüljenek nagyon kevés egy drága gép és egy méregdrágább objektív. Rendkívül sok tanuló időbe -és persze pénzbe- kerül az, hogy Önt a legelőnyösebb pózokba tudjam állítani. Továbbá az sem mindegy, hogy a világítás technikai órákat végig aludtam, vagy ismerem a fényecsetek alkalmazását illetve tudom-e, hogyan és milyen fényerővel kell megvilágítani egy modellt a megfelelő hangulat elérése érdekében.

Ha egy fotóstól azt hallja, hogy

Na, akkor csinálj valamit!

és elbújik a gépe mögé, biztos lehet abban, hogy egy rossz szolgáltatót választott magának. Javaslom az összepakolást és a sovány malac stílusú szökési terv megkezdését.

 

Felszerelés:
Szándékosan a végére hagytam az eszközöket és a beruházás (m)érékét.
Ehhez ugyanis csupán pénzre van szükség.
Fényképezőgép, objektívek, vaku, állvány, számítógép (amin dolgozhat), valahogy el kell jutni a helyszínekre, kifizetni az legalább az alapvető rezsit.
ApaBank vagy a veszélyesebben élők akár kereskedelmi Bank hitteléből akár egy héten belül magukra húzhatják a “fotósjelmezt” ezzel vizuálisan tökéletesen megtévesztve a tájékozatlan vevőt.

Sajnos ennek hatása rendkívül érezhető. Jó magam esetében éves szinten akár egymillió forintot is eléri azoknak a munkáknak az értéke, amit az uborkák által felhígult piac okoz.

Az viszont vitán felüli és kikerülhetetlen, hogy előre meg kell vásárolni a szükséges felszerelést. Ezek elhasználódása pedig rendkívül gyors.
Sokan nem tudják, hogy a tükörreflexes gépeknél minden egyes exponálás 6-25Ft-ba kerül. (amortizáció)

Egy igényes fotós legalább évente  frissíti felszerelésének alavult  vagy sérült részeit. A folyamatosan növekvő technikai követelményeknek és ügyfél oldali elvárásoknak megfelelően. Ezek az eszközök több százezre tételek. Sokan nem tudják, de egy alapobjektív ára félmillió forintot közelíti meg.

Go Top